Pedagogiken har sitt ursprung i Maria Montessoris livsverk (1870–1952), där hon genom vetenskapliga studier utvecklade metoder för fostran och undervisning i syfte att stärka barns utveckling till medvetna, empatiska individer – och därigenom lägga grunden för en hållbar och fredlig värld.
Hennes vision var att barnen, genom rätt stöd och en förberedd miljö, skulle växa upp till världsmedborgare med en stark ekologisk medvetenhet, respekt för mänskligheten och en vilja att leva i samklang med både människor och natur.
Montessoripedagogiken genomsyras av ett helhetsperspektiv där barnets intellektuella, emotionella, sociala och praktiska utveckling vävs samman. Som stöd i lärandet används ett konkret, strukturerat och vetenskapligt förankrat material som Maria Montessori själv utvecklade. Samtidigt är pedagogiken ständigt i rörelse – den tar in nya idéer som är förenliga med dess grundsyn på människan och det livslånga lärandet.
På Västra Klagstorps Montessoriförskola får barnen möjlighet att välja aktiviteter utifrån sina intressen och sin utveckling. I en genomtänkt miljö med varierat material väcks deras nyfikenhet och lust att lära. När barn själva får välja vad de vill arbeta med – och i vilken takt – utvecklas både kunskap, självständighet och ansvar.
Maria Montessori visade hur barns motivation stärks när de får följa sin inre drivkraft. När ett barn engagerar sig i något meningsfullt, uppstår koncentration, glädje och en vilja att fördjupa sig – något vi ser dagligen i vår verksamhet.
Friheten i Montessoripedagogiken handlar inte om att göra vad man vill, utan om att få göra medvetna och meningsfulla val inom tydliga ramar. Hos oss är pedagogens roll inte att forma barnet, utan att varsamt stödja det i att växa till den det redan är på väg att bli. Med tydlig struktur och ett lyhört förhållningssätt hjälper pedagogen barnet att upptäcka sina förmågor, sina intressen och sin egen riktning.
När barnet får arbeta självständigt, fatta egna beslut och möta verkliga utmaningar, får det inte bara möjlighet att lära – utan också att förstå sig självt. Det är detta Maria Montessori uttryckte med orden: "Hjälp mig att finna mig själv."
För att möta barns behov av både aktivitet och förståelse utvecklade Maria Montessori ett omfattande och genomtänkt arbetsmaterial. Materialet är inte pedagogikens kärna, men det är ett ovärderligt redskap i barnets lärande.
I våra montessorimiljöer finns ett rikt och varierat utbud av material som är anpassat för att möta barnens olika intressen, mognadsnivåer och sätt att lära. Materialet sträcker sig från vardagsnära övningar i praktiskt liv till material som tränar logiskt tänkande, språk, matematik, kultur och sensorik. Barnen får möjlighet att utveckla sina sinnen – syn, hörsel, lukt, smak och känsel – samtidigt som de tränar koncentration, koordination och självständighet.
Ett centralt inslag i montessoripedagogiken är att inlärning sker från det konkreta till det abstrakta. När ett barn har förstått ett moment med hjälp av materialet, är det redo att lämna det bakom sig och lösa uppgifter på en mer abstrakt nivå.
Materialen är ofta självrättande, vilket innebär att barnet, utan att vara beroende av en vuxens återkoppling, själv kan se och bekräfta sin förståelse. När barnet får uppleva att det på egen hand löst en uppgift eller upptäckt nästa steg, väcks en djup känsla av tillfredsställelse och inre motivation. Det stärker barnets självförtroende och ger tilltro till den egna förmågan, vilket är en grundläggande del i att utveckla självständighet och ansvar i lärandet.
Maria Montessori (1870-1952) var en av Italiens första kvinnliga läkare. I sitt arbete kom hon tidigt i kontakt med utvecklingsstörda barn och hon blev snart övertygad om att barnens problem var av pedagogisk snarare än medicinsk art. Deras tillstånd kunde förbättras med intellektuell stimulans. Hon utvecklade efter hand pedagogiska metoder att hjälpa barnen och hon lyckades över förväntan. Barnens intellektuella och känslomässiga utveckling var häpnadsväckande. Hon frågade sig då, om inte hennes idéer också skulle kunna tillämpas lika väl på helt friska barn. Pedagogiken bygger på noggranna observationer av barns utveckling. Arbetsmetoderna växte fram som ett svar på barnens egna behov och intressen. Pedagogiken grundar sig också på en filosofi om alltings samband på jorden och alla individers betydelse.